De corona uitbraak treft ons allen en de maatregelen om het in te dammen treft uw bedrijfsvoering. In deze uitdagende periode is samenwerken belangrijker dan ooit. Graag informeren wij u welke stappen wij hebben gezet vanuit de gemeente en rijksoverheid, samen met de ondernemersvereniging, om u in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Eerder deze week heeft de gemeente Dordrecht besloten om ondernemers op aanvraag uitstel te geven op de betaling van gemeentelijke belastingen. Gisteren heeft het kabinet een pakket aan maatregelen gepresenteerd om ondernemers te ondersteunen. Een van de belangrijkste maatregelen, de inkomensondersteuning, wordt lokaal uitgevoerd via de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Zij komen zo snel mogelijk met een loket waar zelfstandigen die hiervoor in aanmerking komen, terecht kunnen. Wij informeren u zodra dit loket van start is.

Maatregelen rijksoverheid

De belangrijkste maatregelen die gisteren door de rijksoverheid zijn gelanceerd betreffen:

1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)
2. Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)
3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)
4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK)
5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)
6. Tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV)
7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
8. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK) De regelingen van het ministerie van SZW worden zo spoedig mogelijk opengesteld.

Meer informatie over landelijke regelingen vindt u op Belastingdienst.nl/coronavirus en Rijksoverheid.nl/coronavirus

Lokale aanpak

Afgelopen zondag zijn wij: Gemeente Dordrecht, DOV (Anneke Maagdenberg), POBD (Arien van Pelt) en Dennis van Buuren, een frequent telefonisch overleg gestart om een vinger aan de pols te houden. Een gezamenlijke aanpak van overheid en ondernemers is nu nodig. Ook met de banken staan wij in nauw contact. Wij zijn ervan overtuigd dat als we juist in deze tijd samenwerken, we meer voor elkaar kunnen betekenen dan we nu misschien denken.

Momenteel halen wij zoveel mogelijk op welke behoefte er zijn bij u en alle andere Dordtse bedrijven, dat doen we per sector: ZZP’ers, Horeca, Detailhandel, MKB. Dit is een continu proces dus wanneer informatie verouderd raakt of we een sector erbij moeten inventariseren dan doen wij dit. Wij zullen hiervoor waarschijnlijk ook een beroep op u doen. Samen staan we sterker. Houd de komende periode de website van de gemeente in de gaten: www.dordrecht.nl/ondernemers. Hier staan praktische zaken als: eerste hulp voor ondernemers, een link naar veel gestelde vragen en e-mailadressen om ons te bereiken. Er zal de komende tijd meer informatie op de website worden toegevoegd. Op de social mediakanalen van Dordt Onderneemt (Instagram, Twitter en LinkedIn) zullen updates en tips gedeeld worden. U kunt ons hier ook privé berichten sturen. Mocht u zelf ideeën hebben, wij horen u graag!

Tenslotte

Gezondheid heeft voor nu de hoogste prioriteit. Dat zien we niet alleen terug in maatregelen van de overheid zoals de noodverordening, maar ook in de stappen die ondernemers zelf zetten vanuit hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Ook dat geeft al aan dat we hier samen uit kunnen en zullen komen! We hebben mooie bedrijven op ons eiland en daar zijn we ontzettend trots op. We willen daarom niet stil staan. De komende periode doen wij ons uiterste best om samen met u handelingsperspectief te bieden. U staat er niet alleen voor. Wij vertrouwen erop dat u ons weet te vinden. Niet alleen voor vragen, maar ook voor zorgen of onduidelijkheden.

Bron: gemeente Dordrecht